Muğla’da zeytinlik, orman, koruma altındaki araziler satılacak
Muğla’da zeytinlik, tarım ve orman alanları satışa çıkarıldı. 7-8 Mayıs’ta müzayede yoluyla yapılacak satışta 39 arsa için 1,1 milyar TL muhammen bedel belirlendi.

Fotoğraf: DHA
Muğla’da zeytinlik, tarım ve orman alanları satışa çıkarıldı. 7-8 Mayıs’ta müzayede yoluyla yapılacak satışta 39 arsa için 1,1 milyar TL muhammen bedel belirlendi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 7-8 Mayıs tarihlerinde 53 ilde toplam 747 Hazine arazisinin müzayedeyle satışa sunulacağını duyurdu. Satışa çıkarılan arsaların 39'u Muğla ilinde yer alıyor.
Bodrum’da 12, Fethiye’de 8, Marmaris’te 7, Datça’da 6, Menteşe, Milas ve Ula’da ise 2’şer arsa satış listesinde bulunuyor. Söz konusu taşınmazların toplam muhammen bedeli 1 milyar 131 milyon 400 bin TL olarak açıklandı. Muğla’da satışa sunulan arazilerinin ise büyük bölümünün zeytinlik ve tarım arazileri olduğu öğrenildi.
Konuya ilişkin KARAR’dan Merve Şişman’a konuşan CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, bazı taşınmazların orman, tarım, sit ve zeytinlik alanları içerisinde yer aldığına dikkat çekerek, satışın ‘üstün kamu yararı’ ilkesine aykırı olduğunu belirtti.
“Kriz o kadar derinleşti ki koruma altındaki hazine arazilerini satıyorlar”
Özcan, Bodrum’daki arsaların bir kısmının ‘orman alanı’ ve ‘tarım alanı’ içerisinde yer aldığını, Fethiye’de ise benzer şekilde ‘eko turizm/kırsal turizm alanı’ içerisinde kalan arazilerin satışa sunulduğunu anlattı. Marmaris’te arkeolojik sit alanı ve tarım odaklı turizm alanı olarak tanımlanan bölgelerin, Datça’da ise zeytinliklerin satılacak mülkler arasında olduğunu söyledi.
Özcan, “Ekonomik kriz o kadar derinleşti ki koruma altındaki hazine arazilerini satıyorlar. Bu kadar farklı statüdeki arazilerin, çevresel ve toplumsal etki analizleri yapılmadan, özel koruma statüleri göz ardı edilerek ve ayrıntılı bir şartname sunulmadan satışa çıkarılması hem şehircilik etiğine hem de kamu yararına aykırıdır” ifadelerini kullandı.
7-8 Mayıs’ta yapılacak müzayede öncesi gözler Bakanlık ve ilgili kurumların vereceği yanıtlarda. Kamuoyunun beklentisi ise satış süreçlerinin durdurulması ve kapsamlı çevresel, kültürel etki analizleri yapılması yönünde.
“Gerekli kurumsal izinler alınmış mıdır?”
Özcan, konuyla ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye sunduğu soru önergesinde, sürecin idari ve hukuki dayanaklarını sorguladı.
Özcan’ın yönelttiği sorular arasında şu başlıklar öne çıktı:
- Muğla’daki taşınmazların satışını gerektiren idari veya mali gerekçeler nelerdir? Bu kapsamda hazırlanmış bir rapor var mıdır?
- Orman, tarım ve zeytinlik alanları için gerekli kurumsal izinler alınmış mıdır?
- Satışı yapılacak sit alanları, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanmış mıdır?
- Hazine taşınmazlarının doğrudan satış yerine Kentsel Dönüşüm Başkanlığı eliyle müzayedeye çıkarılmasının gerekçesi nedir?
(Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et